Het juiste voedsel is erg belangrijk voor de gezondheid en de conditie van de vogel.
De beste voeding is een compleetvoer, dit voer bevat alle benodigde voedingsstoffen en heel belangrijk in de juiste verhouding.
Geeft u een zaadmengsel, geef dan pas nieuw zaad als het bakje vrijwel geheel leeg is, om te voorkomen dat de vogel er de lekkerste zaadjes steeds uitpikt waardoor het dieet te eenzijdig wordt.
Extraatjes als groente en fruit en ook kruiden als peterselie en basilicum kunnen naast het compleetvoer gegeven worden, maar in kleine hoeveelheden. Let op! geef geen avocado, dit is giftig voor parkieten en papegaaien.
Stukjes appelschil worden vaak gewaardeerd om aan te knabbelen. Als de parkiet in de rui is, is het aan te raden om eivoer te geven als extraatje dit om de grasparkiet weer op krachten te laten komen en voor de eiwitten die het nodig heeft voor een nieuw verenkleed.
Zeeschuim is het inwendig skelet van de zeekat (ook wel bekend als sepia) waar een parkiet zijn snavel aan kan scherpen en kalk uit kan opnemen, dit laatste is vooral van belang voor leggende vrouwtjes.
Het is ook belangrijk vers drinkwater ter beschikking stellen, hoewel de grasparkiet uit droge streken komt en niet veel drinkt.
Parkieten gaan ook graag in bad, als de parkieten dat niet willen kun je ze nevelen met een plantenspuit.
Het is belangrijk dat er in de kooi ook een bakje met grit, ook wel maagkiezel genoemd (voor de spijsvertering) en vogelmineralen (voor de kalkvoorziening) aanwezig is.
Ook een mineralenblok is aan te raden zodat de grasparkieten ook de nodige mineralen binnen krijgen.© COPYRIGHT parkieten-online.nl